És la política, estúpid

És la política, estúpid.

Aquest dicteri el va etzibar (crec recordar) el candidat Clinton al candidat i president Bush pare. Canviant, això si, la paraula “política” per “economia”.

Dons bé, des del meu parer, en el cas de Grècia versus (continuant amb terminologia nord americana) el poder de la Unió Europea, la paraula adequada és la que titula l’anotació al blog. Permetin-me que ho raoni.

Les polítiques mal anomenades ( però la paraula val per entendrens) d’austericidi han literalment arrassat Grècia: han destruït l’estructura econòmica, han devastat els serveis públics i han empobrit fins a extrems intolerables a l’immensa majoria de les persones. En definitiva han esborronat un país.

Quedaba, però, la política: i el poble grec va decidir posar-la en mans dels que volen rescatar la democràcia i poc a poc, anar sargint descosits per a poder tornar a gaudir d’una estructura democràtica d’estat en el marc de l’Unió Europea. Per això va guanyar Syriza les darreres eleccions.

I per això el poder europeu ara no negocia en termes econòmics, sino que fa servir determinades condicions econòmiques que sap perfectament que a més de ser linees vermelles per el govern Tsipras, agreujarien encara més la dramàtica situació grega. Una vegada més els importa un carall Grècia i les seves persones. Els que els  importa es que “un vell fantasma” (el de l’Europa plenament democràtica, l’Europa dels pobles) no torni a recorrer la seva impossible Europa. Per això han posat, aquesta vegada si, la política al servei de l’economia. Però just per el contrari del desitjable: per a enderrocar la veritable alternativa política, la que democràticament han decidit ciutadans i ciutadanes gregues.

L’escac al govern grec s’ha de llegir en aquesta clau i la resposta d’aquest, impecablement democràtica, en convocar un referendum, només es pot aplaudir. Avui totes les persones d’esquerres del continent som Grècia: en la sortida de la crisi grega ens hi juguem una vegada més que la política mani sobre l’economia i no a l’inrevés. I ens hi juguem la llibertat d’escollir i de decidir, les més elementals per a poder parlar de democràcia.

Molta sort i molt encert als companys grecs.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s