Preguntes al full de ruta de “Junts pel Sí”

La candidatura “Junts pel Sí” està difonent un esquemàtic i pretesament aclaridor full de ruta per a després del dia 27 de Setembre. Surt d’una hipòtesi prèvia: la seva victòria. Naturalment les urnes l’han de certificar.
Aclarir de manera esquemàtica és un bon mètode d’informació. Cal felicitar-los per la idea. Però és difícil tenir la capacitat de síntesi necessària per a què allò sintètic sigui aclaridor. I crec que aquí han fallat, que no han assolit els objectius.
Permetin-me, amics del “Junts pel Sí”, que intenti aclarir que em volen dir amb el seu esquema.
El segon pas (i primer a partir del 27S) el titulen “Declaració Solemne”. Té un cert regust d’ofici de Setmana Santa, però anem a intentar aclarir-ho: se suposa que tindrà lloc al Parlament. I probablement serà sobre la sobirania, el dret a la independència o el començament de la resta del procés que s’anuncia. La preocupació, des del meu punt de vista, és que una declaració semblant (almenys en el fons), en la que és declarava la condició de subjecte polític al poble català va ser anul•lada per l’inefable (i eficaç tercera cambra) Tribunal Constitucional. Algú em pot explicar com reaccionarem a la segura nova anul•lació?.
Admetem com a hipòtesi més probable, que la majoria que haurà aprovat la declaració solemne seguirà endavant deixant de banda la resolució del TC. Amb la qual cosa entrarem a la “Primera fase del Procés Constituent”. Procés que des de la meva ignorant bona Fe creia que ja havia començat altres vegades: el 2014, el 9N,…… Veig que m’havia equivocat.
Fruit d’aquesta declaració i de l’arrencada del “Procés Constituent” el President (Mas, es suposa) presentarà al Parlament un “Govern de Concentració”. La pregunta és elemental, i convindria tenir-ne resposta: a quin o quins grups es convidarà a formar part d’aquest govern?. S’ha dit per vostès que les properes eleccions son plebiscitàries, i que en el fons, amb tinta simpàtica, a les paperetes de “Junts pel Sí” hi diu només “Sí”, i no els noms dels candidats que hi haurà escrits. I també s’ha afirmat que no votar “Junts pel Sí” és “reforçar la España de Aznar”, votar “a favor de Rajoy” o simplement votar “No”. Per tant, amics de “Junts pel Sí”, amb qui diantres es volen concentrar?
Una vegada constituït aquest indefinit govern de concentració, sembla arribat el moment de la DUI, que imagino que és el que vol dir “Proclamació de la independència”. Així de senzill i immediat. ¿Em podrien orientar sobre com i quan el “govern de concentració”negociarà amb España les qüestions més immediates, imprescindibles i urgents? I posats a demanar: tenen indicis de si algun país del mon reconeixerà aquesta DUI?. ¿És veritat el que va dir Jordi Sánchez que aquesta declaració significa una sortida transitòria de la Comunitat Europea? ¿Quan de temps i amb quin regim de relació passaríem aquesta transició tot esperant el reingrés?.
Tot seguit el Parlament redactaria una “Llei de transitorietat jurídica”. Aquí encara haig de menester més aclariments, donada la meva total ignorància en temes jurídics. ¿Que vol dir transitorietat jurídica”? Els confesso que ajuntar els conceptes “transitorietat” i “jurídica” em fa venir un cert calfred. ¿Quins aspectes legislarà? ¿Més o menys quan durarà aquesta època transitòria?.¿ Mentre el Parlament elabori la Llei (esperem trigui menys que la Electoral) quin serà el nostre règim jurídic? Suposo que havent declarat ja la independència no continuarem sotmesos al règim jurídic espanyol.
Tot seguit legislarem la “Llei del procés constituent”, sobre la que m’agradaria molt saber quina relació té amb l’anterior i una vegada més, de que parlarà. I una pregunta comuna a totes dos: hi tindrà alguna cosa a veure l’estatut encara vigent?. El derogarà la primera de les dos lleis promeses?. En cas de derogació de l’Estatut, ho farem amb menys del 2/3 de diputats que es van requerir par aprovar-lo?.
El següent pas és l’únic que tinc clar: ”Eleccions constituents”. Donat que tot aquest full de ruta es proposa sobre la hipòtesi de que el Sr. Artur Mas serà el president reelegit i donada l’experiència més que contrastada d’aquest Sr. en l’art d’escapçar legislatures, repeteixo, tinc claríssim aquest pas. Almenys la primera paraula, “eleccions”. Altre cosa serà lo de “constituents”.
I acabo manifestant el meu desacord amb el darrer punt. Crec que la seqüència lògica seria començar per un referèndum d’autodeterminació i després, en cas de victòria del Sí, eleccions al Parlament per redactar la constitució i referendar-la.
Si tot el que vostès proposen podem fer-ho al marge i en contra del govern i les corts espanyoles, no els sembla més curt, senzill i eficaç el camí que els suggereixo? Que, ja ho sé, les Corts espanyoles ens han dit que no. Però, darrera pregunta: creuen que no s’oposaran al que vostès proposen? Em sembla que pel que fa a govern i corts espanyoles tots dos camins tenen idèntics problemes.
A vegades, amics del “Junts pel Sí, la millor drecera és la carretera. I perdonin els aromes pujolians de la dita.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s