ERASE UNA VEZ UN MUNDO AL REVÉS

José Agustín Goytisolo va composar un dels seus esplèndids i pedagògics poemes on es descrivia “un mundo al revés”. Els personatges del poema son “un príncipe malo”, “una bruja hermosa”, “un pirata honrado” i “un lobito bueno al que maltrataban todos los corderos”.
A Catalunya, des del meu punt de vista, la campanya electoral per el proper dia 27 està entrant de ple en la lògica d’aquest poema que tan bé va musicar Paco Ibañez. Moltes vegades les propostes i/o proclames de diverses candidatures son pròpies de “un mundo al revés”.
No escriuré sobre cap “príncipe malo”: després de l’abdicació de Joan Carles primer, no se si tenim cap príncep i en cas de tenir-lo estaria en risc de que m’apliquessin la Llei ”Mordaza”. No crec que me l’apliquin, però, si dic que la Sra Arrimadas, de C’s, fa un perfecte paper de “bruja hermosa”. Tothom entendrà que és un recurs de campanya.
Si que vull, però, comentar que “el pirata honrado” ha entrat avui en campanya i el “lobito bueno” hi és des el principi.
Perdonin-me un canvi de paraula: on diu “pirata” hi posin “banco” i ja tenim actualitzat el poema. I avui els pirates, perdó, vull dir els bancs, han entrat, grollerament com només saben fer-ho ells, en campanya. Han amenaçat, sense fonament de cap mena, amb marxar de Catalunya si guanya la independència. És hilarant l’afirmació on ens amenacen amb reduir serveis ( encara més?) o posar dificultats al crèdit (insisteixo: encara més?).
Arribats en aquest punt els polítics, en el fragor de la campanya, entren al joc: el Sr. Romeva, per exemple, els tramet, amb una inadmissible frivolitat, un dels acudits de la xarxa: “bon vent i banca nova”. Algú s’imagina la dreta catalana, tan ben representada majoritàriament a “Junts pel Sí”, creant un sector bancari públic?. O amb crèdit zero, situació actual de la Generalitat en el mon financer, substituir la banca espanyola ( i el queda de la catalana) per bancs privats estrangers?
No menys hilarants resulten el Sr.Sala Martín, que ens recorda que en els bancs manem els clients (afegint així una nova estrofa al poema de Goytisolo) o el Sr. Rivera, lletrat en excedència de La Caixa, que reclama al president Mas que garanteixi els dipòsits bancaris: poques vegades s’ha sentit un disbarat d’aquesta magnitud. O és que aquells catalans que tenen dipòsit en bancs amb seu a Madrid, Paris o Londres no tenen garantit el seu diner?. I consti que no escric dels “piratas honrados” que els tenen a Suïssa o Andorra.
Més intel•ligent m’ha semblat la resposta del Sr. Errejón: si volen marxar, que assegurin el “servei” i deixin aquí els diners del rescat que hi hem posat els catalans. Malauradament, amb el model econòmic que defensen Mas, Sala Martin i Rivera, una empresa, i per tant un banc privat, poden localitzar-se on vulguin. Ja veuen, “el mundo al revés”: els que han donat a cabassos diners de tots als bancs, han desregularitzat l’economia, han fet la reforma laboral més regressiva i han afavorit a les elits, es troben, en plena campanya i de bon matí, emmascarats per una paella.
Resulta que ells son, des de sempre, els “lobitos buenos” als qui maltracten, però, no “todos los corderos” (excusin que torni a manipular l’original del poema) sinó altres llops més forts, complint així el ritual de la natura: la lluita en l’interior de la manada per a veure qui domina el territori.
I precisament per això, per assegurar el domini del territori, el Sr. Mas (“Junts pel Sí”) en cas de guanyar les eleccions, s’estima molt més una “bruja hermosa” com a cap de l’oposició que, per exemple, al Sr. Lluís Rabell. Si això fos així, (i per el be de tothom espero que no ho sigui) el domini del territori i el seu recanvi quedarien dins la mateixa manada, i per tant, assegurats. Ja veuen, “erase una vez un mundo al revés”. En el nostre cas una Catalunya que els poderosos i les seves candidatures volen a l’inrevés. Menys mal que Goytisolo ens deia que tot era un somni. En el nostre cas un mal somni del que ens podem desvetllar el proper dia 27.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s