MOLT HONORABLE PRESIDENT MAS: ON ERA?

D’antuvi, perdoni el to imperatiu de la pregunta: un elector té dret a saber que fan els seus representants, però segurament cal demanar-ho per les vies reglamentàries.
Tot reconeixent la intemperància de la meva pregunta, li explico el que la motiva: de ben segur vostè hauria de saber que ahir dissabte, a la localitat de Rivesaltes, al Rosselló administrativament francès, geogràfica i sentimentalment català, ben propera a la Catalunya que vostè governa, el cap de govern francès, el barceloní Manuel Valls, inauguraria el memorial commemoratiu del camp de Rivesaltes, camp de concentració on més de 20.000 espanyols (cal suposar que molts d’ells catalans) hi van ser internats en condicions d’extrema crueltat després de la desfeta de gener de 1939.
Estic segur que també coneix el destí (Mathaussen) de molts d’ells i la permanència “en servei” de les instal•lacions fins fa ben pocs anys. L’estat francès ha decidit reparar el que és ja irreparable de l’única manera amb la que es poden pal•liar mínimament aquestes pàgines negres de la història: reconeixent-les, assumint-les com a tragèdies irrepetibles i preservant-ne la memòria amb un doble objectiu: homenatge a les víctimes i explicar didàcticament a les noves generacions el que va passar.
La premsa d’avui posa en boca del Sr. Valls frases certament contundents: “Foren humiliats. Els varen arrabassar la dignitat. Els que fugien cercant la llibertat esperaven una altre acollida. Això no és França”. I va insistir: “França no és així, sí no una terra d’asil”. Paraules de rabiosa actualitat a la Europa global: el drama dels refugiats és tràgicament present en la nostra quotidianitat.
Li seré franc, president Mas: he llegit la notícia pensant que el trobaria a vostè entre les personalitats assistents. Vana il•lusió o gran desil•lusió, com vulgui dir-ho.
L’autoritat espanyola assistent era ni més ni menys que el cònsol general d’España a Perpinyà. No esperava més del govern de Madrid, hostilment insensible al tema (amb morts per desenterrar a les cunetes espanyoles) ni del atribolat ministre Margallo, immers en les batalles internes del PP.
Però si esperava més de vostè i del seu govern, govern que, recordem-ho, és l’únic de tot l’estat que manté la legitimat republicana, recuperada a través del govern provisional del President Tarradellas. L’assistència de la consellera Sra. Borràs em sembla (ho escric amb el màxim respecte a la Sra. Borràs) totalment insuficient. Modestament, crec que era del tot necessària la seves presencia i participació en l’acte.
No sé si la seva absència fou per desconeixement (el que confirmaria, una vegada més, la seva pèssima condició de governant) o per creure que no calia, que l’acte no valia la seva participació, hipòtesi encara més greu i decebedora. Sr. President, vostè acaba de guanyar unes eleccions. Vol, legítimament, construir un nou estat independent a Catalunya. Ho vol fer des de la desmemòria?. Creu que l’exili de 1939 no té res a veure amb el moviment que ens permet avui somniar la independència? Atribolat també (com el Sr. Margallo) cercant els vots per a la seva investidura, no podia destinar unes poques hores als herois de la república?.
President, li he parlat de decepció. Potser m’he equivocat: no cal esperar de vostè aquest tipus de sensibilitat. Però sàpiga que, des del meu modest punt de vista, ha menystingut la nostra història com a poble i ha desaprofitat una gran oportunitat de deixar testimoni de la voluntat de fer de Catalunya un nou país d’Europa.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s