BORBONEJANT

En la història d’Espanya i en la seva llengua hi figura un verb que no sé si la “Real Academia de la Lengua” ha recollit mai: és el verb “borbonear” i el seu significat més o menys seria: es diu de la intromissió dels monarques de la dinastia Borbónica en la política espanyola, posant i traient governs a caprici, disposant sobre la gestió quotidiana, creant una “corte” absolutament fidel i, en general, fent i desfent al seu gust i conveniència.
Tots sabem com va acabar el “borboneo”: després d’unes eleccions municipals el besavi de Felip VI va agafar el camí de l’exili i es va proclamar la República.
Acabada la dictadura de Franco, quan els monàrquics espanyols van participar en la transició, van acceptar de bon grat el pacte constitucional del que es dedueix que la monarquia espanyola “reina, pero no gobierna”. I fins ara, al llarg del regnat de Joan Carles I la cosa més o menys havia anat així, donant compliment al pacte constitucional entre monàrquics, franquistes i rupturistes .
Malauradament els partits del sistema, PP i PSOE, ja ens havien donat avisos de que el pacte constitucional és, per a ells, paper mullat. Ahir, en la persona de Felip VI, la casa real també empren aquest camí.
Efectivament, ahir Felip VI va prendre partit obertament en la política i es va posicionar clarament en un tema difícil de gestionar com és el procés secessionista de Catalunya. Just quan més complicada és una qüestió política, més neutral ha de ser el Rei. I ha fet exactament el contrari.
Han sigut dos decisions simultànies de les que hem de prendre bona nota: no agrair els serveis al president Mas en el seu cessament (sí ho va fer Joan Carles I a un delinqüent convicte com Jaume Matas el dia que va cessar com a president de Balears o amb el president Ibarretxe després de que cessés en descarrilar el seu “pla”) i trencar el costum de rebre els presidents o presidentes del Parlament per a conèixer de primera ma el resultat de totes i cadascuna de les investidures.
Es podrà argumentar que ahir era un dia especialment complicat per a Felip VI: no es qüestió menor que la seva germana, encara “Infanta de España”, s’assegui al banc dels acusats. Es diu, també, que l’actitud del monarca ha sigut induïda des del govern del PP. Potser, en el cas de la presidenta del Parlament, s’ha sentit ofès per el “visca la república” del seu discurs en la presa de possessió. Cap d’aquests arguments, o qualsevol altre que hi pugui haver, justifica, al meu parer, la decisió del Rei.
Res pot justificar la descortesia cap al president Mas (i tothom que em llegeix sap quan lluny estic del Sr. Mas) i encara menys el fet de no voler rebre a la representant del Parlament de Catalunya, una part, avui per avui i a l’espera del que decidim a Catalunya, del regne sobre el que te la responsabilitat de regnar. Quan es nega a rebre a la Sra. Forcadell es nega a rebre al poble de Catalunya en el seu conjunt. És la democràcia i el pacte constitucional qui pateixen. No els republicans ni els secessionistes. El contenciós territorial entre Catalunya i Espanya si no s’aborda des del diàleg no trobarà solució. I a aquestes alçades hauria de ser balder recordar que és un problema per a tot Espanya, no un problema “català”. Felip VI, per la raó que sigui, sembla no haver-ho entès.
El Rei d’Espanya regna des de la més absoluta legalitat i amb la legitimitat del pacte constitucional. Però ha de recordar que regna per a tothom. I que la legalitat democràtica i la més complerta legitimitat empara qualsevol opinió i/o actuació pacífica i democràtica. Amb la mateixa legalitat i tota la legitimitat, si el pacte es trenca les parts queden deslliurades del seu compliment. Per tant els republicans tenim la via encara més lliure per a treballar per la substitució de la monarquia per la república.
Tornar a conjugar, després de tants anys, el verb “borbonejar” no és un camí encertat per els interessos de la dinastia. Per els republicans és una actitud que podrem agrair en el seu moment: aplana la restauració de la república a Espanya i ajuda al camí cap a la independència de Catalunya. Des del meu punt de vista, aquests son els resultats de l’actuació de Felip VI.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s