EL VOT SEGUR

Normalment, sobretot a les acaballes de les campanyes, les candidatures solen reclamar-se com a vot útil. Aquest és un concepte que mai m’ha agradat. Sempre l’he vist com un empobriment del concepte de democràcia, concepte que en el dia de les eleccions consisteix en que  les persones expressin el seu vot amb plena llibertat i segons la seva convicció.

No hi ha vots inútils, tots els vots son, d’una o altre manera, útils. Posem-ho a l’extrem: el vot blanc. Soc dels que crec que expressa unes ganes de participar, un sentiment democràtic, però, alhora, un descontentament amb totes les candidatures que és presenten. No és aquesta una dada rellevant per als partits polítics, per modest que sigui el seu percentatge?. Crec que sí. I en aquest sentit hauria de ser-los útil. I els vots a candidatures que no tindran representació en la nostre circumscripció? Crec que posen de manifest un espai, que obren possibilitats per futures eleccions. Son, al meu parer, vots útils, encara que (a vegades injustament) no es vegin traduïts en un escó.

Personalment, m’estimo més parlar de vot segur. L’amable lector pot preguntar-me: i per a tu, que és un vot segur i a qui el donaries?. La resposta a les dos preguntes parteix de que crec que tots i totes les electores i electors ens hem de plantejar: a quins problemes ens afrontem i qui, plausiblement i segons el nostre criteri, proposa millors solucions.

Des del meu punt de vista, el proper diumenge hem de fer front, a Espanya i a Catalunya, a tres grans reptes: afrontar-nos a la crisi econòmica i les seves cruels derivades en el camp del social, del treball, de les retallades als serveis bàsics. El segon la necessària regeneració de la democràcia arreu d’Espanya: cap nació ni comunitat s’ha salvat de la corrupció, cal modificar a fons la constitució, probablement cal canviar un sistema que ha acabat el seu cicle. Avui PP i PSOE son, per ells mateixos, incapaços de regenerar l’Estat. I tercer, el reconeixement del dret d’autodeterminació dels territoris que ho vulguin i que, pudorosament, se sol dissimular amb diversos eufemismes com ara”la qüestió territorial” o  la “reforma en un sentit federal”. L’ordre en que exposo les tres grans àrees d’actuació desitjables en un futur govern no significa que una sigui prevalent sobre l’altre. Ans al contrari, o les abordem conjuntament o no en resoldrem cap.

Arribats en aquest punt, crec necessari subratllar que hi ha tres forces nítides, que inequívocament expliquen el que volen. Per un costat PP i C’s, que volen conservar o empitjorar les polítiques sobres les tres grans àrees temàtiques. De l’altre el conjunt de candidatures d’unitat d’esquerres, que a Catalunya es presenta en la candidatura que defenso i votaré: “En Comú Podem”. Per a mi aquesta candidatura és el vot segur: té propostes sobre els tres grans temes, serà una de les principals al nou Congrés ( i a Catalunya les enquestes diuen que pot repetir com a primera força política) i pot aglutinar al seu voltant a la resta de forces que no haurien de desitjar una majoria amb PP i C’s.

Lamento que encara no sapiguem amb qui pactarà el PSOE (i el PSC), dubto (la seva història més que justifica el dubte) de que farà finalment CDC i em preocupa que el Sr. Tardà manifestés en l’anterior i efímera legislatura un “nosotros nos vamos”, que no estic segur de que volia dir: es referia a Catalunya? O a que ERC algun dia decidirà fer com la CUP i, legítimament, no es presentara a les eleccions generals?. Que farà ERC si ha de decidir per una de les dos opcions?.

El canvi és possible. Per assegurar-lo el proper diumenge utilitzaré el vot segur: em reitero, votaré a “En Comú Podem”. Benvinguts totes i tots els que s’hi vulguin afegir, i esperem que els partits que dubten col·laborin a impedir el pitjor dels escenaris: un govern al voltant del PP amb participació o abstenció en la investidura del Sr. Rajoy. I per cert, tampoc em val la “solució Monti” amb el suport dels de sempre: seriem allà mateix. Allà on ni a Espanya ni a Catalunya els convé.

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s