CATALUNYA: PAISATGE DESPRÉS DE LA BATALLA

 

A Catalunya des del 27S, no cal recordar-ho,  hem votat tres vegades en menys d’un any. Crec que d’aquest (inusual) seguit d’eleccions han sortit una sèrie de resultats prou concentrats en el temps i prou reals per reiterats com per a que, vistos en conjunt, ens donin una fotografia del que pensa i desitja el poble català.

Formo part del grup de persones ( probablement  majoritari) que pensen que a Catalunya ens afrontem a  tres grans grups de problemes: els econòmics (atur, treball en precari, poques i gairebé sempre dolentes vies de sortida,falsa recuperació, augment general i sever de la pobresa, retallades…..), l’esgotament del model constitucional i estatutari vigents  i lligat a ell, la no resolta qüestió del debat sobre com relacionar la nació Catalunya amb Espanya.

Vull, però, afegir-hi un factor que dia que passa, dia que s’agreuja i que és absolutament transversal als tres grups citats en l’anterior paràgraf: la corrupció. La corrupció, en gran part impune políticament i judicial, és un tumor que arrasa l’economia del nostre país, que sorgeix de l’esgotament del sistema polític i que serveix a uns quants per a dissimular les seves pròpies responsabilitats de manera diversa (PP i PSOE) i, a Catalunya, CDC ho fa amb la fugida endavant de la independència, que com a bàlsam miraculós, ens hauria de guarir de tots els mals.

Valgui aquesta introducció per a aportar una reflexió, estrictament personal, basada en la sèrie de resultats electorals que el poble català ha votat.  Per a fer-ho llegible cal sintetitzar-los. No ho faig  des del coneixement i anàlisi dels o les politòlegs o sociòlegs. Tan sols des de la intuïció (més o menys afinada) i l’experiència d’un militant bastant antic de la política. I tampoc, d’entrada, cercant respostes a la complexitat que requereix el debat dels resultats front als grans eixos de conflicte ja esmentats. Tan sols els comento des del posicionament de l’electorat front al fet nacional, tot i que intentaré treure conclusions que vagin més enllà.

Vistes les dades electorals em permeto crear tres grups d’electors: els que inequívocament son independentistes (ERC, CUP i, a l’espera del proper congrés, potser CDC), els partidaris del referèndum d’autodeterminació  (CSQP al setembre, En Comú Podem a les altres dos convocatòries) i els que, amb moltes diferències entre ells, no estan ni per una cosa ni per l’altre  (PSC, dissortadament ja fora dels partidaris del referèndum, i la dreta pura i dura:PP i C’s).

Transcric ara els grans números que dona aquesta (potser massa simple) classificació de l’electorat: El 27S, Junts pel Si i la CUP van arribar, amb una participació altíssima, (74,95%) al tan comentat 47,80% dels vots, CSQP a un modest 8,94% i la resta (repeteixo: heterogenis) sumen un 39,11%.

El 20D, amb una participació més baixa (68,63%) ERC+CDC  sumaren el 31,06%, En Comú Podem  (guanyador) recollí el 24,51% i la resta un 39,95%. Les darreres eleccions, 26J, donen els següents resultats a cada grup, amb una participació encara inferior (65,61%): 31,07% a ERC+CDC, 24,51% a En Comú Podem (repeteix victòria) i 40,49 a la resta, on cal destacar que el PP es el partit que més augmenta.

Fem ara, amb els ja simplificats resultats, la més elemental i simple de les operacions: la suma. I així tenim que sumant el bloc considerat independentista més el del dret a l’autodeterminació, el 27S el total es el 56,74% dels vots front a la resta que suma el 39,11%. El 20D ens dona el 55,78% pel primer grup front al 39,95% i finalment el passat 26 J els resultats son: 56,60% front a 40,49%. El resum és clar: el primer grup s’ha mogut al voltant del 55% i els segon entre el 39% i el gairebé 40,5% dels vots. Crec que aquestes dades reflecteixen bàsicament estabilitat  entorn aquest tema.

A quina situació s’afronta aquest electorat a partir dels resultats del 26J?. Amb moltes probabilitats a un enduriment general de les polítiques econòmiques, socials, a un estèril i perillós intent de mantenir el sistema, a una encara més agressiva política en els temes catalans. Vol dir més retallades, mantenir la impunitat de la corrupció, violar la democràcia com hem vist en plena campanya, atacar frontalment els temes bàsics per Catalunya: finances, educació, cultura, territorials, continuar agredint als municipis…..

Front a aquesta previsió, que podem fer?. Segons el meu criteri, pactar entre els partits catalans, exclosos PP i C’s, que estan clarament per un altre model. El que vol dir que ningú ha de renunciar a res del seus màxims, però que tots hem de reconèixer la realitat i trobar els punts en comú que ens permetin fer  front al que ens espera.

Sense voler ser exhaustiu, m’atreveixo a proposar algunes línees de pacte:

Primer: Cercar que quants més partits millor acceptin que el referèndum legal i amb garanties és la única manera de desllorigar la qüestió de la independència. Caldria esforçar-se per sumar al PSC a aquesta posició.

Segon: els partits independentistes (amb un suport que va del màxim 47,80% al 31%)  haurien de modificar el full de ruta del 27S i adaptar-se a una realitat en la que aproximadament el 40% dels catalans han dit tres vegades seguides que no volen canvis en profunditat en les relacions Catalunya-España. Alhora, l’espai que representa  En Comú Podem hauria d’acceptar concretar condicions i tempo per al referèndum, de manera que aquest no s’ajornés “ad calendas graecas”.

Tercer: A Catalunya posar en marxa d’una vegada el pla de xoc en polítiques socials, ser decidits en anar reduint les retallades, aprovar uns pressupostos 2017 realment socials. En la mesura de possibilitats i competències, establir estratègies per a superar la crisi donant prioritat a les persones i no al capital i/o a “l’economia de casino”.

Quart: Pactar polítiques comuns d’oposició institucional i, si cal, al carrer, contra les més que probables polítiques regressives que ens arribaran del govern central.

Quint: Traçar línees vermelles en referència a noves retallades i a la corrupció, que s’ha de reconèixer (qui l’hagi protagonitzat) i corregir.

La conclusió és que per a un camí com el que proposo segurament en molts trams del trajecte els pactes hauran de tenir geometria variable. No m’imagino, per exemple,  a CDC tornant a prioritzar la sanitat pública o acceptant la paraula educació en lloc d’ensenyament. Exemples els podríem posar a tots i cada un dels trams. Per això es fa imprescindible la geometria variable entre tots els grups. I esperar que de tot plegat en surti un “paisatge després de la batalla” ( perdonin l’expressió, de ressonàncies bèl·liques)  que millori a curt termini el cada dia de les persones, a l’espera, com més breu possible, de solucions durables i millors.

 

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a CATALUNYA: PAISATGE DESPRÉS DE LA BATALLA

  1. Montserrat ha dit:

    En quan el que comentes de la corrupció, el més greu es que la base social, el poble ras, vull dir la gent del carrer, no hi fa front, ans al contrari s´hi apunta en les petites coses de cada dia, com per esxemple, factures sense IVA, obres sense licència i fora de la normativa etc. i si reclames el teu dret a no ser perjudicat, als ulls de la societat ets la persona és dolenta del mon. Amb aquest tipus de gent em de construïr un pais nou?

    • lluismedir ha dit:

      Efectivament, tens tota la raó: no podem demanar honestedat a la política si a la societat les irregularitats i la corrupció son moneda corrent. Des de qüestions “petites” fins a exemples com La Sagrera (Estació AVE). No hi ha corruptes sense corruptors i, dissortadament, la corrupció es freqüent en el cada dia i especialment a les grans empreses, des de les tècniques d’evasió fiscal fins a les pràctiques corruptes per obtenir contractes. La corrupció, a part de ser un frau a tothom i un delicte, castiga les empreses (grans, mitjanes i petites) i als autònoms sans. És tota la economia del país la que paga els plats trencats de la corrupció.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s