ARA, DII

Ahir, el president Puigdemont va pronunciar una interessant conferència a Barcelona, potser per explicar els raonats motius que té per a no assistir a la conferència de presidentes i presidents de les CCAA que avui té lloc al Senat.

No tinc el text integre del discurs, però sí que en diversos medis han destacat que en el decurs de la seva intervenció, el MH President va llençar una nova proposta a afegir a les que van convivint al si del full de ruta: va parlar d’una DII, es a dir, una Declaració Individual d’Independència. Així dons, a la DUI, al RUI i al referèndum o referèndum, que han fet o estan fent (segons el moment) el seu recorregut divagant per el full de ruta, hem d’afegir ara la DII, que és (o així em sembla entendre-ho) la desconnexió individual, independent, intima, convençuda, per a poder arribar a la independència com a resultat d’una actitud col·lectiva suma de milions de decisions personals. Entenc perfectament el que vol dir el MH President: a aquestes alçades del projecte i del seu full de ruta, cal fer un esforç personal per creure-ho tot plegat. Apel·la a la libèrrima voluntat de cada un de nosaltres per arribar a la desconnexió definitiva. Tan sols tornant a creure ens en sortirem. I totes i tots hem de desconnectar d’Espanya a nivell individual, vital, per a poder sumar una força que esdevindrà imparable.

Al meu parer, però, la proposta (ben suggerent, en tant que confia en les persones) té dos greus defectes:

El primer és que el processos polítics no son intencions: s’han de materialitzar; els seus resultats s’han d’escriure al BOE, al DOG i allà on calgui. I aquesta força gairebé galàctica a la que ens convoca el Sr. Puigdemont s’ha de poder visualitzar, concretar, sumar, per veure quants ciutadans i ciutadanes de Catalunya han fet el seu DII. Es a dir, la roda del hàmster gira impertorbable i per a poder saber quantes persones han fet l’imprescindible DII cal el referèndum o referèndum que tan complicat tenim a curt i mig termini per el desgavell intern de JxSí i la CUP, per la negativa rotunda de PP, PSC i PSOE i C’s, i per la fredor externa: Unió Europea, i la resta.

El segon defecte, i el prego que em perdoni Sr. President, és que vostè en part ha descobert la sopa d’all: som  moltes les persones que ja fa bastants anys (bàsicament la quantitat d’anys és proporcional a l’edat que tenim) que hem fet la nostra DII personal: Ens declarem, per exemple, independents i externs a qualsevol forma d’estat (espanyol, català o qualsevol altre) que no ens agradi.Ens sentim internacionalistes per a ser independents. Alguns (per edat, òbviament) ja vam fer la nostra DII al franquisme. I la vam seguir fent al pujolisme, al bipartidisme, a la corrupció, a la desnaturalització  de la democràcia, a l’abandó (per part de l’estat central i les autonomies) dels municipis, a la bombolla immobiliària, a les especulacions de tota mena, a la corrupció, a la societat patriarcal, a la pèrdua de poder adquisitiu de salaris i pensions, al consumisme desaforat, a la desregulació de l’economia, a la depredació dels recursos naturals, a la privatització dels sectors estratègics; i l’estem fent a l’abandó dels refugiats a les portes d’Europa, a les retallades en benestar social, educació i sanitat que el govern Mas va aplicar amb un zel descomunal i que vostès (el seu govern) no reverteixen. I més enllà de la política també hem fet el nostre DII en els àmbits més diversos en la nostre condició d’humans.

Aquest grup de persones, encara que crec que som bastantes, som minoria: hem perdut les darreres eleccions; governa el PP amb el PSOE i C’s. Per tant, crec, hi ha molts ciutadans i ciutadanes que encara no han fet el seu DII. I des d’aquest punt de vista, el seu consell o suggeriment, Sr Puigdemont, és encertat, molt d’agrair i ben oportú: tant de bo moltes catalanes i catalans li facin cas i es noti a les eleccions autonòmiques que segurament vostè tindrà a bé convocar, descarrilat el referèndum que molts volem de debò, aquest any 2017. Cap a la tardor si la CUP li aprova els pressupostos d’enguany. Cap a l’estiu si no tenim pressupostos.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s