“Patada a seguir”

 

Les persones que alguna vegada s’han interessat per el rugby saben perfectament què vol dir aquesta frase.

Per les que no han seguit mai un partit de rugby ho explico breument: quan un dels equips es veu pressionat per el rival, que juga la pilota perillosament a prop de la seva línia  de fons tot intentant materialitzar l’assaig (en termes futbolístics l’equivalent al gol) l’equip pressionat intenta recuperar la pilota i la iniciativa tot xutant endavant amb l’objectiu immediat d’alleugerir la pressió i veure si es pot organitzar un contraatac.

Aquesta jugada és bàsicament defensiva i no assegura que s’organitzi l’ofensiva: sovint  recull la pilota un jugador de la línia defensiva de l’equip contrari o bé surt per la banda rebotant aleatòriament,  de manera capriciosa, degut a la seva forma ovalada. Per tant moltes vegades  la “patada a seguir” no assegura res més que un esponjament, sovint fugaç.

El públic partidari de l’equip pressionat aplaudeix la jugada, agafa aire i és conscient de que de bell nou s’obre un espai, més o menys possible, per a passar de dominat a dominador del partit.

Quan el divendres passat, al patí dels tarongers, els grups parlamentaris de JxSí i la CUP es van fer la foto de família amb el recent esmorzat Consell Executiu (que s’havia reunit per a poder dir que ja diran) em va venir al cap la imatge d’una “patada a seguir”. Quan van parlar el vice i el president vaig confirmar la meva impressió: es tractava tan sols de treure pressió, anunciar que ja anunciaran, no adoptar cap acord i, en definitiva, guanyar uns mesos preciosos  (estiu, amb una mica de vacances incloses)  donant moral als partidaris de l’equip que poc a poc va perdent el control del  partit.

Cert que vaig saber dos coses que no sabia: que faran  el referèndum que la majoria volem (o no, potser serà un altre tipus de consulta a la que en diran referèndum ) el proper 1 d’Octubre;  i la pregunta que podrem contestar.  Per cert, una pregunta clara però ben curiosa. Algú coneix que hi hagi, per remota que sigui, una reivindicació dinàstica que posi en dubte que Catalunya independent serà una república o no serà?.  A que ve l’eufemisme de “en forma de república”?. Quines son les formes de les repúbliques?. Tot estat que no és monarquia deu ser república. Per tant, atenció amb les formes, que han sigut i son moltes i molt diverses.

El diumenge al matí una representació prou nombrosa del públic habitual, content amb la “patada a seguir”, es va aplegar a Barcelona per aplaudir la jugada i manifestar la seva alegria pel canvi de joc amb discursos i “performances” diverses. Cert que algú va desbarrar, com quant el president d’Omnium va dir que a les presons espanyoles no hi cabríem tots els catalans. Crec que en el que va de procés ningú ha anat a cap presó per ser independentista. O l’inefable Guardiola, amic dels amics, ben relacionat amb els estats exemplarment democràtics del Golf (que no son repúbliques), aquells estats que son el model de la Sra. Rahola, dient que l’Estat espanyol és opressor.  Però ja se sap, a la grada hi ha de tot i als estadis s’escapen exabruptes amb una certa freqüència.

La culminació de la jugada va ser ahir a les 22h al pati dels tarongers: els honorables Junqueras i Puigdemont van trigar més d’una hora per tornar a explicar que faran el que faran, que no patim, que en les properes setmanes ja ho anirem aclarint tot. Falta fa. Per exemple, si els municipis amb majoria socialista no col·laboren, tal com el seu partit ha anunciat, (crec que hi viuen més de dos milions de catalans i catalanes), qui farà la feina municipal pròpia de qualsevol convocatòria?. Als partits judicials es constituiran les corresponents juntes electorals de zona, i més amunt les provincials i la nacional?: son imprescindibles per regular la campanya i per l’escrutini . I així podem anar esperant que a les properes setmanes ens vagin aclarint aquests i molts altres aspectes. Els purament electorals per descomptat, però, més importants encara, els posteriors en cas de victòria del  Sí: els procés de desconnexió (en diríem Catexit?), la permanència o no a la Unió Europea, els continguts del nou estat independent, si vostès volen la “forma” (i el fons) de la república que ens pregunten sense explicar quina proposen.

Per acabar, torno al rugby: a vegades a resultes de la jugada que he fet servir com imatge, o per altres circumstancies del joc, l’àrbitre atura el joc per formar una “melé”. Els dos equips s’encavalquen ordenadament en posició frontal, de xoc, i un d’ells ha d’introduir la pilota per a tornar a començar el joc. Però sovint passa que l’esforç colossal dels jugadors és de tal magnitud que la “melé” s’enfonsa, l’àrbitre torna a aturar el joc i cal començar de nou. Quan una “melé” s’enfonsa no hi ha “win” ni “win-win” (Artur Mas dixit): tots hi perden.

Temo que aquest és el rumb que portem avui entre Catalunya i España.  Totes dos son en risc greu i proper de perdre. I de que els espectadors (es a dir, la immensa majoria de nosaltres) no ens trobem  per sobre de la melé si no esclafats sota la melé ensorrada.

Queda, en la llunyania, un petita llum d’esperança: d’amagat, amb absoluta reserva, alguns informadors i/o observadors pensen que encara hi ha diàleg. I que s’està cercant la fórmula per a poder fer desembocar tot aquest fenomenal embolic en unes eleccions “autonòmicas, por supuesto”, per a coronar al republicà Junqueras com a nou president de la Generalitat  donada l’altíssima probabilitat de que les guanyi àmpliament. Seria la manera de que la melé no ens agafés a sota. I com que ningú dubta del independentisme de ERC, podríem tornar a començar tranquil·lament un nou procés sense urgències ni penyores a pagar.

 

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s